Pictura murala - personalizarea peretilor - o tehnica pe cat de veche pe atat de actuala
Frumusetea a fost intotdeauna un tel al omului modern. I-a placut nu numai sa fie frumos, dar sa si fie inconjurat de frumos. Insa frumosul nu a insemnat numai un confort psihic al omului modern. Intotdeauana, oamenii s-au laudat cu ceea ce au ei mai frumos, fie ca a fost vorba de un obiect, de persoanele ce-l inconjurau sau de propria viata. Prin frumos , omul s-a simtit mult mai sigur pe sine, si-a castigat multe roluri in societate, a reusit sa iasa din anonimat.
Pictura murala, existenta inca din cele mai vechi timpuri ale existentei noastre, a insemnat o expunere a bogatiei celui ce locuia inconjurat de acest tip de frumos, iar pentru cel ce o realiza insemna un castig nu numai financiar dar si profesional, o recunoastere a talentului sau, o expozitie a tuturor lucrarilor create pana in acel moment. Daca un pictor era necunoscut, dupa realizarea unei astfel de picturi murale, incepea sa fie cautat, cunoscut, apreciat de cercurile inalte. Deoarece, inca din antichitate, pictura murala nu era cautata decat de cei ce isi permiteau. Efortul dar si efectul final erau mult prea mari.
Picturi murale au existat inca din cele mai vechi timpuri ale organizarii societatii umane, pornind de la picturile din pesterile din Lascaux din sudul Frantei sau cele de pe peretii unor grote din Muntii Tassili din centrul desertului Sahara, si pana la pictura murala bisericeasca, parte importanta a traditiei crestinismului ortodox sau cea murala laica, devenita prepoderenta in ultimele doua secole.
Este important de observat ca in secolul al XX-lea, o dată cu apariția miscarii artistice "muralista", ai carei exponenti de seama a fost trio-ului celebrilor muralisti mexicani Diego Rivera, David Siqueiros si José Orozco, pictura murala si muralismul au marcat o "renastere".
Există diverse tehnici care se preteaza la decorarea suprafețelor permanente cu picturi murale. Cea mai cunoscută este probabil fresca, care utilizează pigmenți solubili în apa,
are o largă aplicabilitate, permite amestecarea armonioasă a culorilor si se usucă relativ repede. Dupa uscare tonurile culorilor devin mai
deschise.
Astazi, pictura murala se poate executa in moduri foarte diferite, utilizand vopsele pe baza de ulei sau apa. Stilul poate varia mult, de la cel abstract, cunoscut sub termenul din franceza trompe l'oeil, care intr-o traducere aproximativa inseamna "inselarea ochiului", pana la cele "clasice", desemnand pictarea directă a zidului
sau a suprafetei permanente oferite. De asemenea, acuratetea si
calitatea unor reprezentari murale de azi sunt conferite de o tehnica
care permite oricarei imagini, fie pictura, fotografie, imagine
electronica sau compozita sa fie transferata unui poster, care se poate apoi atasa "definitiv" suprafetei.
Pictura pe pereti se executa cu vopseluri acrilice, lavabile si
nontoxice, atribute care le fac ideale pentru camerele copiilor. Apoi,
aceste vopseluri sunt rezistente in timp, pastrandu-se lucioase si
aspectuoase o perioada indelungata. Un astfel de desen poate rezista mai
mult de 10 ani. Acrilicele sunt culori inodore, cu care se lucreaza si
care se dilueaza pe baza de apa. Timpul de uscare este de cateva ore.
Spre deosebire de peretii varuiti sau cei pe care se aplica tapet, o pictura murala nu lasa murdarie sau resturi de niciun tip.
Deci, de ce sa nu renuntam la rigiditatea peretilor albi si sa ne personalizam incaperile exact cum ne dorim? Se gasesc multi artisti dornici de a impodobi pereti, de a-si arata talentul si de a-si imbogati realizarile.
Spre deosebire de peretii varuiti sau cei pe care se aplica tapet, o pictura murala nu lasa murdarie sau resturi de niciun tip.
Deci, de ce sa nu renuntam la rigiditatea peretilor albi si sa ne personalizam incaperile exact cum ne dorim? Se gasesc multi artisti dornici de a impodobi pereti, de a-si arata talentul si de a-si imbogati realizarile.