miercuri, 11 mai 2011

Clienta de handmade: educată, sătulă de malluri, caută mai mult decât un brand


           La românce, produsele handmade au ajuns un adevărat trend. Dacă acum doi ani nu se ştiau prea multe despre ce înseamnă asta, acum avem câteva mii de artizani împrăştiaţi prin toată ţara. Prin 2008, artizanii nici măcar nu aveau unde expune - făceau expoziţii restrânse prin cafenele, mai mult. Acum, de mai multe ori pe an se organizează târguri largi, cu mult public. Organizatorii ILoveHandmade, de pildă, reuşesc să strângă la târgurile lor vreo 70 - 80 de artişti, de fiecare dată.
          "La început unii trişau, aducând la târguri produse cumpărate din depozite, pe care doar le pictau. Nu am mai acceptat, însă, astfel de artizani. Ca să intre la târg, produsele lor trebuie să fie neapărat cu adevărat handmade. Iar vizitatorii nu plătesc taxă de intrare. Am organizat până acum vreo zece târguri, la Palatul Şuţu sau la Curtea Veche", ne explică Cristina, una dintre organizatoare. Cu asta, au luat faţa altor târguri, la o ediţie primind titlul de "Cel mai mişto târg", în concursul organizat de Metropotam. Aşa, a trecut înaintea alora, mai cunoscute, ca Gaudeamus sau Cărtureşti.
          Clientul de handmade arată cam aşa: femeie, până în 35 de ani, educată, sătulă de malluri şi care caută mai mult decât un brand, ambiţioasă să poarte altceva decât celelalte femei de pe stradă. "Şi, să recunoaştem, un accesoriu din lemn poate merge de minune la o rochie de firmă! Un accesoriu lucrat de mână îşi spune singur povestea, are o viaţă a lui şi prin asta devine valoros... acesta este efectul handmade"


articol de pe www.gandul.info